Există o mulțime de diete populare:

Paleo

Organic și local

Vegană

Raw-Vegană

Carnivoră

Low carb

Low fat

Ketogenică

...

Problema e că dacă nu ești adeptul unei astfel de diete și doar vrei să mănânci mai bine, să scazi în greutate și să te menții, ești prins într-o mulțime de informații, de multe ori contradictorii.

Cu toții am vrea să știm EXACT ce să mâncăm și să nu mâncăm pentru a ne păstra talia de viespe, să avem pielea strălucitoare, să nu ne doară articulațiile și să ne ferim pe cât posibil de boli.

Ei bine, pentru asta … nu am un răspuns exact.

Nu am răspuns, pentru că este complicat.

În ciuda a ceea ce auzi că se practică în cele mai populare diete de pe piață, cea mai bună dietă universală nu există. Și asta din cauza a 3 motive.

Motivul numărul unu: Oamenii sunt diferiți.

Poate ești părinte și îți dorești să scazi în greutate, dar nu ai prea mult timp pentru că ai grijă de un copil mic.

Poate făceai sport cândva și acum ai un job static la birou insă tu consumi în continuare alimente ca și atunci când erai activ.

Poate că uneori ai timp cu orele să stai la cumpărături și să gătești … însă de cele mai multe ori de-abia apuci să-ți cumperi un corn și o cafea pentru că întârzii la birou.

Poate apuci să te vezi cu partenerul doar seara, în bucătărie și atunci, fie că vrei sau nu vrei, mai mănânci câte ceva.

Nu cred că un plan unic de dietă funcționează pentru toată lumea deoarece oamenii sunt unici în ceea ce privește corpul, preferințele gustului, cunoștințele nutriționale, capacitatea de a aplica cunoștințele, programul de lucru sau de somn (dacă ai copii mici), mediul etnic și cultural, nivelurile de activitate… și altele.

Degeaba ți-aș spune că soluția este să mănânci doar produse bio sau cumpărate de la o fermă de lângă oraș dacă îți ia 2 ore dus-întors până acolo și bugetul familiei iese din grafic.

Sau că nu poți să consumi carbohidrați așa că adio paste, pâine, orez, cartofi, fructe, zahăr (sau alte lucruri care îți plac). Cu siguranță ar fi un chin și nu mi-ai mai urma sfatul după scurt timp.

Nu.

Cred că e corect să ascult nevoile tale și să vin cu abordări care se potrivesc stilului tău de viață. Sau, cel puțin, cu strategii alimentare flexibile.

Motivul 2: Multe diete sunt eficiente. Multe abordări POT funcționa.

Asta înseamnă că îți pot aduce sănătatea și corpul pe care îl dorești, atâta timp cât sunt îndeplinite câteva condiții.

Tot ce trebuie să faci este să arunci o privire în jurul lumii pentru a vedea că multe diete tradiționale aparent stricte, funcționează chiar dacă sunt atât de diferite.

De exemplu, dieta mediteraneană, bogată în plante, fructe de mare și în ulei de măsline, dieta tradițională a inuitului arctic și a masailor africani bogată în grăsimi și produse de origine animală cu foarte puține legume, dieta bogată în carbohidrați ale triburilor din Pacificul de Sud sau dieta bogată în grăsimi a celor de lângă Noua Zeelandă…

De ce le menționez? Studiile arată că toți acești oameni, deși au diete diferite (chiar opuse de cele mai multe ori) se bucură de un corp sănătos. Cu toate că sunt atât de diferite, toate aceste diete sunt asociate cu rate mici de obezitate, tulburari metabolice si boli cardiovasculare. Dar sunt într-adevăr atât de diferite?

Haide să aruncăm o privire la ce au în COMUN aceste diete. Probabil, nu este vorba de diferențele care au produs rezultatele de care vorbeam mai sus. De multe ori suntem tentați să tragem concluzii pripite și să ne uităm la cum sunt aceste diete diferite una față de alta. Dar secretul stă tocmai în asemănări.

În primul rând, ele ridică gradul de conștientizare și atenție nutrițională.

Atunci când te gândești mai mult la ceea ce mănânci, crești șansa să faci alegeri mai bune, deoarece atunci când îți pasă de ceva este mult mai probabil să îi acorzi atenție.

Și acordându-i atenție, înseamnă mai multă conștientizare a ceea ce pui în coșul de cumpărături și în gură. 🙂

Nu contează dacă atenția e antrenată să evite carbohidrații, să mănânci mai multe legume sau să mănânci numai alimente organice … este irelevant.Ceea ce contează este să fii atent!Apoi, fiecare dietă se concentrează pe calitatea alimentelor. Fiecare tabără de nutriție recomandă consumul de alimente integrale, bogate în nutrienți. Aceasta poate fi una dintre cele mai importante intervenții nutriționale indiferent dacă vorbim despre proteine, carbohidrați sau grăsimi.Apoi, ele elimină deficiențele de nutrienți. Ne ajută să reducem multe dintre cele mai frecvente carențe, cum ar fi consumul a prea puțină apă, carențe de vitamine, prea puține proteine ​​și acizi grași esențiali. Rezolvă asta și vei începe să arăți și să te simți mai bine destul de repede, indiferent dacă urmezi o dietă sau alta. Apoi vorbim despre controlul aportului alimentar și a apetitului. Atunci când ești mai atentă la ce mănânci, când alegi alimente de calitate superioară și când elimini deficiențele de nutrienți, aproape întotdeauna ajungi să mânânci mai puțină mâncare pentru că te simți sătulă mai repede. Nu este nevoie să numeri calorii.

De exemplu: este foarte ușor să mănânci un produs de patiserie care are 400 - 500 de calorii și să-ți fie la fel de foame într-o oră…

… sau să alegi o farfurie cu alimente integrale (indiferent de combinație), cu același numar de calorii și să te simți sătul pentru mai mult timp.

În final, majoritatea localnicilor unde se practică astfel de diete se mișcă destul de mult pe parcursul zilei.Observă că aceste comunități nu impun ca o dietă să fie bazată pe plante, pe bază de animale, pe bază de pește sau pe ce spune o celebritate trendy. Ele consumă ce alimente au. Dar, foarte important, ele necesită atenție la ce mănânci, să mănânci cât mai multe alimente neprocesate și să te miști mai mult (nu să te omori la sală) pe parcursul zilei.

Motivul nr. 3: Obiceiurile câștigă în fața regulilor alimentare.

Asta pentru că în lumea reală, regulile alimentare, chiar și cele mai bine întemeiate, sunt greu de gestionat. Majoritatea oamenilor pot urma o dietă restrictivă pentru o perioadă de timp și unii chiar s-ar putea să se bucure de securitatea și claritatea pe care o oferă o dietă sau un meniu strict.

Dar, pe termen lung, viața reală va întrerupe dieta perfectă. Ca atunci când munca devine stresantă și nu ai timp să mergi la piață să cumperi ouă direct de la producători și legumele locale…

… sau când ești în vacanță în Italia și urmezi o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și nu poți gusta paste, pizza sau gelato. La fel de bine poți sta doar în camera de hotel. (glumesc… și nu chiar 🙂 ).

Când toate nu merg conform planului și nu ai construit un set de abilități flexibile, cu ce rămâi? Cu sentimentul de cădere liberă. De multe ori poate crezi că eșuezi, că nu ai suficientă voință… că efectiv nu te poți ține de o dietă și că nu ai să reușești să slăbești niciodată.

De aceea eu mă concentrez pe obiceiuri… alimentare și nu numai.

Ele îți dezvoltă abilități care funcționează indiferent de etapele vieții, bugete, corp și preferințe alimentare.

Ne place să mâncăm din când în când ciocolată.Cred că o anumită flexibilitate în dietă  + o alimentație sănătoasă pot include ciocolată, chiar și varianta mai dulce (nu neapărat cu 90% cacao).

Când o dietă interzice ciocolata, oamenii merg de la o extremă la alta.

De la fără ciocolată la “mănâncă toată ciocolata!”.

Din păcate, greutatea și starea lor de spirit tind să urmeze aceleași schimbări drastice.

Deci, care este concluzia?

Ei bine, în final după ce urmezi reguli după reguli după reguli… s-ar putea să uiți ce-i mai important... de tine.

Așadar, cea mai bună dietă (în opinia mea) este ...

  • Cea care te ajută să acorzi atenție și să ai grijă la ceea ce mănânci
  • Cea care te ajută să mănânci mai multe produse de calitate și alimente minim procesate
  • Cea care te ajută să te miști mai mult și
  • Cea pe care POȚI să o respecți pe termen lung.